четвер, 12 жовтня 2023 р.

Всесвітній день економіста


Дата святкування Всесвітнього дня економіста припадає на 12 жовтня. В цей день видатні працівники галузі нагороджуються премією Шведського центрального банку за рішенням Нобелівського комітету. В цей же день відзначається і День економіста в Україні.
Ще у 20-м столітті англійський економіст Лайонел Роббінс визначив економіку як «науку, яка вивчає поведінку людини в плані зв'язку між заданими цілями й дефіцитними засобами, що мають альтернативне використання». Іншими словами, Роббінс сказав, що економіка - це наука про економію. 
З того часу економісти прагнуть аналізувати та описувати виробництво, розподіл і споживання багатства.
У 2022 році Нобелівська премія з економіки була присуджена ексголові ФРС Бену Бернанке та економістам Дугласу Даймонду і Філіпу Дівбігу, дослідження яких допомогли подолати глобальну фінансову кризу 2008 року. Ринкову систему часто критикують за нездатність протистояти економічним кризам. Рецесії в розвинених країнах є неминучими та відбуваються кожні кілька років. Лауреати Нобелівської премії з економіки 2022 року довго переконували, що саме падіння банків є ключовою проблемою під час рецесії.
Крах банківської системи поглиблює кризу та розтягує її на багато років. Водночас її стабільність швидше повертає економіку до зростання. Ідея про важливість банків підтверджувалася під час останніх світових криз. Дослідження ексголови ФРС Бена Бернанке і науковців Дугласа Даймонда та Філіпа Дівбіга мають особливе значення і зараз, коли світ стоїть на порозі нової рецесії.
ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?
В сучасному світі, де процеси розвитку в усіх сферах характеризуються високими темпами, роль економістів дуже важлива. Точні розрахунки, планування, прогнозування, контроль розвитку господарської сфери, аналіз фінансової ситуації на підприємствах і в економічній сфері в цілому вимагають від фахівців високих професійних знань, навичок, а також певних особистісних якостей. Всесвітній день економіста покликаний відзначити важливість цієї професії та кожної людини, яка до неї залучена.

Немає коментарів:

Дописати коментар