четвер, 29 березня 2018 р.

Українська енергетика: цікаві факти, які повинен знати кожен

Енергетика є однією із вагомих складових української економіки, але досі залишається складною для розуміння сферою, в якій мало хто розбирається. Невеликий інтерес до енергетичної сфери породжує велику корупцію.






ФАКТ. Компанія Тop Lead спільно з Американською торговельною палатою в Україні нещодавно презентували довідник “Енергетика України”, який у доступній формі розповідає про енергетичну сферу в Україні. Метою проекту є інформування українців щодо функціонування галузі та її особливостей. Автори проекту вважають, що боротьба з корупцією у цій галузі покращиться, якщо громадяни розумітимуть, як працює українська енергетика.

НОМЕР ОДИН. Енергетична галузь – лідер за обсягами сплачених податків. Енергетика забезпечує 8% ВВП країни. В енергетичній сфері працює близько 3% населення України. За рівнем споживання енергії Україна на даний момент знаходиться на 28-у місці у світі.

ІМПОРТ. Попри достатню забезпеченість України енергетичними ресурсами, ми змушені закуповувати частину ресурсів за кордоном. У 2016 році Україна закуповувала 19% нафти, 27% вугілля, 33% газу та 100% атомного палива.

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. Україна входить у двадцятку найменш енергоефективних країн світу. Майже 5% енергії, що виробляється, втрачається під час транспортування та розподілення. У сусідній Польщі цей показник – 1,6%. За словами директора Тop Lead Станіслава Шума, Україна може зменшити цей показник, залучаючи інвестиції в енергетичну сферу.

СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ. Найбільше електроенергії за даними 2016 року споживає Дніпропетровська область. Також крупними споживачами є Запорізька, Харківська, Донецька області та місто Київ.

ПРОБЛЕМИ. Крім корупції, серйозними проблемами в енергетичній сфері є зношеність електромереж та низький рівень державного фінансування. Як відомо, близько 64% електромереж в Україні є старими і зношеними. Більшість з них експлуатуються понад 40 років. Видатки державного бюджету на підвищення енергоефективності, фінансування досліджень та розробок в даній галузі знижуються з 2008 року.

Джерело: 

Немає коментарів:

Дописати коментар